Pizza este originar? din Italia, dar ast?zi se g?se?te oriunde în lume, fiind una dintre cele mai populare feluri de mâncare.
Istoria pizzei a început o dat? cu aducerea ro?iilor în Europa din America, în secolul XVI. La început îns? s-au b?nuit a fi otr?vitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. În secolul XVIII s?racii din Napoli obi?nuiau s? pun? sos de ro?ii peste pâinea lor plat?. A?a s-a n?scut pizza. Cu timpul a câ?tigat popularitate ?i turi?tii veneau special în zonele s?race din Napoli pentru a gusta diversele re?ete de pizza.
Prima pizzerie, "Antica Pizzeria Port’Alba", s-a deschis pe la 1830 la Napoli ?i este deschis? ?i ast?zi. Alexandre Dumas ne poveste?te c? în anii aceia pizza era mâncarea de baz? în Napoli ?i c? avea ingrediente variate, cum ar fi brânz?, ro?ii, ulei ?i an?oa. Marinara este prima re?et? de pizza iar Margherita a fost prima pe care s-a pus brânz? (Mozzarela).
Numele de Pizza Margherita este atribuit? lui Raffaele Esposito, care lucra la pizzeria "Pietro... e basta così" ("Pietro... ?i ajunge") (deschis? în 1880), care mai exist? ?i ast?zi, sub numele de "Pizzeria Brandi". Raffaele Esposito a fost cel care a creat un fel de mâncare pentru o vizit? regal?. Conform acestei pove?ti, Regele Italiei Umberto ?i so?ia lui, Regina Margherita se g?seau în vizit? în zon?. În dorin?a de a impresiona si pentru a le ar?ta patriotismul s?u, Raffaele a ales la un blat de pâine cu alimente, care ar reprezenta cel mai bine culorile din Italia: ro?u de la ro?ii, alb de la brânza mozzarella ?i verde de la busuioc. Regele ?i regina au fost atât de impresiona?i încât cuvintele lor au ajuns repede la popor. Rezultatul, mâncarea a fost bine primit? ?i a ramas faimoasa primind numele de pizza Margherita. În Roma cea mai cunoscut? pizzerie este "Da Baffetto".